Hoe verwarm je je huis zonder gas?
Zo’n 95 procent van alle woningen gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. De overheid wil dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn. Het is een hele verandering, een ‘energietransitie’. Maar een paar dingen blijven hetzelfde in aardgasvrije huizen: je houdt een warm huis, een warme douche en een kookplaat voor een lekkere maaltijd.
De basis: goede tot zeer goede isolatie
Wonen zonder aardgas kan niet zonder je huis (beter) te isoleren. Een zeer goed geïsoleerd huis verbruikt veel minder energie voor verwarming dan een slecht geïsoleerd huis. Soms is ‘zeer goede isolatie’ niet of lastig te realiseren: dan doe je het zo goed mogelijk. Het stappenplan aardgasvrij wonen van Milieucentraal of voorbeeldplan van een woning in Dieren-West helpt je met het maken van een planning voor de korte en de lange termijn.
Huis verwarmen zonder gas: hoe doe je dat?
In plaats van de hr-ketel op aardgas zijn er verschillende mogelijkheden, de één duurzamer dan de andere:
- een volledig elektrische warmtepomp, voor 1 woning of samen met een blok huizen.
- een hybride warmtepomp: een kleine elektrische warmtepomp samen met een hr-ketel. Dit is duurzaam als het aardgas vervangen wordt door groen gas.
- een warmtenet in de wijk (stadsverwarming), waar je woning op is aangesloten.
- infraroodpanelen (alleen in bepaalde situaties duurzaam).
Ook je radiatoren gaan (deels) veranderen. Warmtepompen en warmtenetten met lage temperatuur werken het beste met vloerverwarming, wandverwarming of speciale radiatoren voor lage temperatuur verwarming.
Met zonnepanelen op je dak kun je bovendien zelf de energie opwekken die je nodig hebt.
Verwarmen met de airco, wel of niet slim
Een airco als verwarming is een (soort) warmtepomp, waarbij warme lucht de kamer in wordt geblazen. Dit is een energiezuinige manier van verwarmen. Voor dezelfde hoeveelheid warmte betaal je ongeveer de helft minder dan met je cv-ketel.
Let op: dit geldt alleen voor airco’s met het zuinigste energielabel A+++ en niet voor mobiele airco’s. Maar vergeet niet dat de airco in de zomer een echte stroomslurper is, en dat koelen met de airco juist duurder is. Je huis koel houden door goede isolatie, goede zonwering en ’s nachts de ramen en deuren openzetten is veel goedkoper en milieuvriendelijker.
Bron: milieucentraal.nl