Ik huur een woning, wat zijn mijn mogelijkheden?
Woon je in een huurhuis? Dan is de isolatie en verwarming van je woning een zaak van de woningcorporatie of verhuurder. Je kunt wel meepraten over het warmteplan voor jouw wijk. Daarnaast kun je beginnen met energie besparen zonder grote investeringen met onderstaande tips.
Je kunt hierbij denken aan:
- De meeste ketels staan vaak op 90 graden maar 60 graden is vaak ook goed. Wordt het niet meer lekker warm? Zet dan op 70 graden.
- Korter douchen, bespaar water en gas;
- Sluit de ramen en deuren in huis. Verwarm alleen de kamers waar je werkt of zit;
- Kies vaker voor het ophangen van de was in plaats van de wasdroger;
- Was op 30 graden. Voor hygiëne is het niet nodig om altijd op hogere temperaturen te wassen
Download hier de placemat voor meer tips
Vraag een gesprek aan met de energiecoach
Huur je een woning en heb je moeite met het betalen van je energierekening? Of ben je hulpverlener van een huishouden dat hulp nodig heeft? Meld je dan aan bij de Energiebank. De energiecoach geeft tips over de verschillende mogelijkheden om meer vat te krijgen op het energieverbruik. Je krijgt als huishouden gratis een aantal energiebesparende producten die je samen met de energiecoach kunt installeren. Dit alles met als doel het energieverbruik te verlagen.
Ga naar www.energiebankregioarnhem.nl om een gesprek aan te vragen met de energiecoach.
Vraag je verhuurder naar de verduurzamingsplannen
Huur je bij de woningcorporatie, dan behartigt de huurdersvereniging uw belangen en dus ook op het gebied van de verduurzaming. Kijk op Huurdersvereniging Rheden | (hvr-velp.nl) Huurdersvereniging Rheden | (hvr-velp.nl)
Maak gebruik van “zelf aangebrachte voorzieningen”
Wil je als huurder zelf zonnepanelen leggen. Dat kan, maar wel in overleg met je verhuurder. Via “zelf aangebrachte voorzieningen” zie je hoe je dit regelt.
Formulier Vivare
Zijn zonnepanelen voor jou als huurder toch niet interessant? Misschien kun je meedoen met zonnestroom projecten?
Wil je zelf zonnestroom opwekken, maar heb je geen (geschikt) dak? Kijk dan eens naar zonnestroomprojecten. Voor een paar tientjes draag je al bij aan collectieve zonnepanelen op het dak van een voetbalstadion, school, boerenschuur of bedrijfspand. Klik hier voor meer informatie.