Terug- en vooruitblikken met de Duurzaamheidsagenda
‘Er is veel bereikt en dat blíjven we samen doen’
Hoe zat het ook alweer met het Burgerakkoord en de Duurzaamheidsagenda? Eind 2023 stemde het Rhedense college van B&W in met de Duurzaamheidsagenda 2023-2026 ‘Samen in transitie naar een CO2-neutraal Rheden in 2040’. De Duurzaamheidsagenda is de vertaling van het Burgerakkoord ‘Rheden CO2-neutraal‘ waarbij inwoners en gemeente Rheden in nauwe samenwerking tot concrete duurzaamheidsacties kwamen. De acties uit de Duurzaamheidsagenda gaan zowel in op de zogenaamde mitigatiekant – het verlagen van de CO2-uitstoot – als de adaptatiekant: het aanpassen van onze omgeving aan het veranderende klimaat. Met een onderverdeling in vier thema’s, met bijbehorende werkgroepen: ‘Bewustwording en Consuminderen’, ‘Groen en Voedsel’, ’Verduurzaming Woningen’ en ‘Lokale Energie’.
Open gesprekken

Tijdens het proces van Burgerakkoord naar Duurzaamheidsagenda startte John van Ameijde als verbinder tussen inwoners en gemeente. John: “We begonnen door samen met de verschillende werkgroepen in gesprek te gaan over de opgehaalde punten uit het Burgerakkoord. Deze punten waar nodig te verduidelijken. En ambtenaren uit te nodigen om te vertellen wat er gemeentebreed al gebeurde rond de verschillende thema’s. En wat wel en niet mogelijk was qua nieuw beleid. Wat opviel, was dat de gesprekken steeds opener werden. Niet alle punten konden worden ingevuld, maar waar ruimte was werd die goed gebruikt. In het najaar van 2023 werd de Duurzaamheidsagenda naar de raad gebracht en goedgekeurd.”
2024: roerig en veerkrachtig
John: “In 2024 pakten we voortvarend door, maar werden helaas geconfronteerd met bezuinigingsmaatregelen binnen de gemeente die ook de Duurzaamheidsagenda raakte. Zo gingen de geplande duurzame lunches in het basisonderwijs niet door en een extra investering in het kader van consuminderen. Dit communiceren binnen de werkgroepen werd logischerwijs niet met gejuich ontvangen, maar ik merkte bij velen tegelijkertijd iets van strijdvaardigheid. Zo van: ‘Dan moeten we dus meer zelf gaan doen!’. Ik bewonder die veerkracht. En we zijn gezamenlijk op zoek gegaan naar manieren waarop we zaken wél voor elkaar konden krijgen. Als je dan nu ziet wat we in 2024 met elkaar voor elkaar hebben gekregen, dan mogen we daar echt wel trots op zijn.”
Duurzaamheidsfestival Rheden
Zo maakten de eerste huishoudens gebruik van de ‘Lokale Aanpak Isolatie’-subsidieregeling waarmee je gratis maatregelen kunt laten uitvoeren tot een bedrag van maximaal 3.000 euro (en 1.500 euro in het geval van doe-het-zelf). Verwelkomden we drie Buurtklusbedrijven in Spankeren, Dieren-West en Rheden waar inwoners met een kleine portemonnee gratis hulp kunnen krijgen om hun energiekosten te verlagen. Zijn er Duurzaam Leven Leningen voor duurzaamheidsmaatregelen in het leven geroepen voor alle inwoners. Kunnen honderd huurders van Vivare voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak gebruikmaken van een tegemoetkoming in de kosten van 30 euro per maand in het eerste jaar. Én werd er met het organiseren van het duurzaamheidsfestival ‘Huis, tuin en keuken’ bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp op 26 oktober invulling gegeven aan de wens om ‘het thema duurzaamheid zichtbaar te maken op jaarlijks één groter evenement waar veel mensen op af komen’.

De kracht van samen

Dierenaar Erik Spaink was ook aanwezig op het duurzaamheidsfestival. Omdat hij hart heeft voor alles wat met groen te maken heeft en gelooft in de kracht van samen. Erik: “Als voormalig overheidsmedewerker beleidsontwikkeling natuur, milieu en ruimtelijke ordening ken ik beide kanten: die van de overheid en die van inwoners. Hier op een constructieve manier verbinding tussen brengen vind ik belangrijk. Zo heb ik deelgenomen aan het Burgerberaad, zit nog steeds in de klankbordgroep en was eerder onder meer actief bij de werkgroep Duurzaam Dieren West.”
“In het afgelopen jaar was het binnen de klankbordgroep soms best even pittig. Door de bezuinigingen die op ons pad kwamen en zaken die wat deelnemers betreft te langzaam van de grond kwamen vanuit de gemeente. Omdat ik óók ambtenaar ben geweest, weet ik hoe dit soort processen soms kunnen lopen. Ik probeer mensen er dan toch bij te houden. Omdat we het met elkaar moeten blijven doen. Jong en oud, met verschillende achtergronden. Ik zie diezelfde instelling bij John van Ameijde, die regelmatig aanschuift bij onze overleggen. De samenwerking tussen gemeente en inwoners groeit! Dat geeft energie. Ik kijk dan ook vol enthousiasme uit naar komend jaar. Waarbij ik wel het gevoel heb dat we nog duidelijker een gedeeld, enthousiasmerend ‘handelingsperspectief’ nodig hebben rond de samenhangende thema’s energietransitie, natuur en biodiversiteit, klimaatadaptie, ruimtegebrek, gezamenlijkheid en veerkrachtige samenleving. Maar ook daarover zijn we in gesprek.”
Groene gevels en daktuinen

Ook inwoner Resie Oude Luttikhuis gelooft in de kracht van samen en is vanaf de start betrokken bij het Burgerberaad en de klankbordgroep. Ze heeft daarbij wel een aandachtspunt dat aansluit bij Eriks verhaal: “Het gaat op dit moment veel over de ‘technische’ kant van de energietransitie. Over zonnepanelen, isolatiemaatregelen en warmtepompen. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. De natuurinclusieve kant raakt wat mij betreft nu te vaak ondergesneeuwd. Terwijl wij als mens ónderdeel zijn van die natuur. En een afname van biodiversiteit óók invloed heeft op klimaatverandering.”
“Ik ben sinds enige jaren nauw betrokken bij natuureducatie-organisatie IVN, afdeling Oost Veluwezoom. En heb me de afgelopen jaren ingezet voor het terrein van voormalig bejaardenhuis Rhederhof. Met succes hebben we met een initiatiefgroep en betrokken partners de landschappelijke inpassing verbeterd, zijn de natuurwaarden en bescherming van flora en fauna geborgd, komen er minder appartementen dan in de oorspronkelijke plannen stonden, een grotere ecozone én groene gevels en daktuinen. Door samen de schouders eronder te zetten, en af en toe allemaal wat water bij de wijn te doen, is dat gelukt. Echt mooi, zoals dit gelukt is. Voor 2025 zal ik mijn natuurinclusieve stem ook binnen de klankbordgroep en elders weer laten klinken.”
Voor de toekomst
Johns missie blijft voor de komende jaren grotendeels hetzelfde. “Ik blijf graag samen optrekken om duurzaamheid mét gemeente en inwoners op toegankelijke wijze verder te brengen met de beschikbare tijd en middelen. Zo werken we aan verschillende Dorpendeals, staan er diverse thematafels op de agenda, gaan we van start met bijeenkomsten over de nieuwe Duurzaam Leven Leningen… We hebben kortom al veel bereikt en dat blíjven we samen doen.”
Nog geen abonnee van de Nieuwsflits van www.watisjouwrheden.nl? Meld je hier aan!
In deze nieuwsbrief delen we handvatten, tips en inspirerende initiatieven rondom duurzaamheid. Samen
maken we onze gemeente duurzamer. Help je mee?