Stap voor stap steeds energiezuiniger
“Begin bij het verlies aan warmte. Ga na waar het tocht en doe daar wat aan. Dat kost niet veel en levert heel veel op aan energiebesparing en wooncomfort. Zo kun je zelf in je huis heel makkelijk en snel je energierekening verlagen. Dat is best prettig met de huidige energieprijzen.”
Pieter en Margriet Moltmaker zijn in 1984 aan de Bernhaldelaan in Ellecom komen wonen. Ze kwamen vanuit het Groningse Muntendam naar deze omgeving vanwege het werk van Pieter. Ze wonen in een bijzonder en mooi huis, onder architectuur gebouwd in 1979, maar uit energieoogpunt niet het aller efficiëntst. In de bijna 40 jaar dat ze hier wonen, hebben Pieter en Margriet gaandeweg hun woning steeds energiezuiniger gemaakt.
Vaak met kleine ingrepen
Pieter: “De woning was geïsoleerd, maar dan wel volgens de standaarden van 1979. De ramen waren bijvoorbeeld thermopane. Die hebben we afgelopen september vervangen door HR++-glas. Dat verschil merk je meteen.” Zo hebben ze in de jaren steeds stappen gezet om het energieverbruik te verlagen en het comfort in de woning te vergroten. Soms flinke ingrepen, vaak ook kleine maatregelen.
Margriet en Pieter Moltmaker
Ze lieten al snel nadat ze in Ellecom kwamen wonen vloerverwarming op de hele benedenverdieping aanleggen. Zeven jaar geleden kwamen er 16 zonnepanelen op het dak, de dakisolatie werd verbeterd, en dit jaar isoleerden ze de vloer met een milieuvriendelijk isolatiemateriaal en werd al het oude dubbelglas vervangen door modern isolerend glas.
‘Een beetje een sport geworden’
Tussen al die vrij ingrijpende verbouwingen en aanpassingen, heeft Pieter steeds allerlei klussen en klusjes zelf opgepakt. “Ik klus heel graag en heb dus veel zelf gedaan.” Hij isoleerde bijvoorbeeld de convectorputten in hun woning, bracht isolatiefolie aan achter de radiatoren, verving alle lampen door LED, monteerde overal tochtstrips. Bovendien schafte hij een pompschakelaar aan, die voorkomt dat een pomp 24 uur per dag draait, terwijl dat niet nodig is. Nog een tip voor woningen met vloerverwarming: “We hebben nog niet zo lang geleden de vloerverwarming laten doorspoelen. Zo is er 30 jaar aan vuil en kalk verwijderd uit de leidingen. Dat merk je echt meteen. De verwarming doet het veel beter.”
“Het is inmiddels een beetje een sport geworden om te kijken waar we energie kunnen besparen. Ik zie nu bijvoorbeeld dat we in de maand oktober bijna een derde minder gas hebben verbruikt dan vorig jaar oktober. Dat zal een beetje aan het zachte weer liggen, maar zeker ook aan de betere vloer- en glasisolatie.”
Meten is weten
“Met de buren vergelijken we regelmatig het verbruik, de opbrengst van de zonnepanelen (gemiddeld zo’n 3500Kwh per jaar) en wat de aanpassingen opleveren. Meten is weten tenslotte. Zo stimuleren we elkaar en kunnen we van elkaars ervaringen leren. Om diezelfde reden zijn we ook actief betrokken bij Ellecom Energie Neutraal. Via die club hebben we een warmtescan van ons huis laten maken. Dan zie je in één beeld waar je huis de warmte verliest. Vaak is dat bij het dak en vooral de ramen.” Zijn het alleen de kosten, die hen in beweging brengen? “We besparen energie zeker vanwege de kosten, maar ook omdat we vinden dat het gewoon moet. Wat in de wereld in miljoenen jaren is opgebouwd aan energiebronnen, dat kachelen wij er in honderd jaar doorheen.”
Tochtstrips zijn de eerste winst
“Mijn tip is vooral om eerst te kijken waar het tocht en daar wat aan te doen. Tochtstrips zijn het makkelijkste aan te brengen, kosten weinig en leveren veel op. Vervolgens is er in huis veel nodeloos energiegebruik. Wij halen bijvoorbeeld het kastje van de kabel-tv ’s avonds van de stroom af. Ik heb een dimmer vervangen door een gewone schakelaar omdat we de lamp toch altijd op dezelfde stand zetten. De aanvoertemperatuur van de cv is verlaagd naar 60 graden. Dat zijn allemaal kleine en relatief eenvoudige ingrepen. Alles bij elkaar maakt het wel een verschil.”
Ze overwegen om uiteindelijk net als de buren over te stappen naar een warmtepomp. “Maar voorlopig doet onze cv-ketel het nog prima. Waarom zou je iets vervangen dat het nog goed doet? Dat is ook niet erg duurzaam.” Zo blijven Pieter en Margriet bezig om slim en zuinig met energie om te gaan.