Duurzaamheid is ook: je gezonde verstand gebruiken
Joram van Breda uit Laag-Soeren
‘Duurzaamheid gaat niet zozeer over dure installaties en geavanceerde technologie. Volgens mij gaat het vooral over je gezond verstand gebruiken. Hou de warmte in de winter binnen, laat de hitte in de zomer buiten en hergebruik materiaal. Koop niet alles nieuw, er is zoveel goed tweedehands spul verkrijgbaar.‘
Mijn hart ligt in Laag-Soeren
Joram van Breda is nu ongeveer halverwege met de bouw van zijn eigen huis aan de Bosmarklaan in Laag-Soeren. De contouren van hoe het uiteindelijk gaat worden, zijn duidelijk. De buitenmuren staan, het dak zit erop en de indeling krijgt vorm. Binnen is alles nog open. Je ziet de strobalen in de binnenwanden, de gelamineerde dakspanten en de dikke dakplaten die zorgen voor extra isolatie.
Twee jaar geleden begon Joram met de bouw. “Toen deze grond naast de oude bakkerij te koop kwam, was ik er snel bij. Ik woon weliswaar al jaren ergens anders, maar mijn hart ligt in Laag-Soeren.” Vooraf stonden wat hem betreft een aantal dingen vast. Hij zou het grotendeels zelf gaan bouwen en het moest een duurzaam en energiezuinig – liefst zelfvoorzienend – huis worden.
“Het ontwerp heb ik zelf gemaakt in samenwerking met een constructeur uit het dorp. Daarmee ben ik naar de gemeente gegaan. Dat is nodig, want het ontwerp moet goedgekeurd worden. Past het in het straatbeeld, bij het bouwbesluit? Het is ook handig. Je ontwerp wordt in een vroeg stadium beoordeeld en je weet dan snel of je verder kunt. Ze denken bovendien mee en geven tips. Dat is prettig en het is altijd goed om bondgenoten bij de gemeente te hebben.”
Stro is ideaal als isolatie
Goede isolatie is heel belangrijk, vertelt Joram. “Ik heb dikke dakplaten met een hoge isolatiewaarde (RC9). Een goed geïsoleerd dak scheelt enorm in stookkosten én koeling. Ook de vloer en kruipruimte zijn ver boven de minimale vereisten geïsoleerd. Verder heb ik voor balansventilatie gekozen. Frisse lucht wordt van onder aangezogen en daarmee maak je gebruik van de aardwarmte. Die is altijd rond de 10 graden en dat scheelt weer met stoken in de winter en met koelen in de zomer.”
Niet te missen zijn de strobalen in de wanden. “Stro is ideaal als isolatiemateriaal. Het heeft een heel hoge isolatiewaarde en is veel goedkoper dan ‘chemisch’ isolatiemateriaal. Veel mensen zijn bang dat stro brandgevaar oplevert, maar het is juist tegenovergesteld. Stro werkt brandvertragend. Mijn stro (450 balen) komt uit de buurt, uit Empe.” Er komt verder een sedumdak met daarop zonnepanelen. Sedum werkt verkoelend voor de zonnepanelen en daardoor is de opbrengst op warme dagen hoger. Joram voorziet dat hij uiteindelijk zelfvoorzienend is wat betreft energie. “Ik heb niet zoveel energie nodig dankzij de isolatie. Zonnepanelen verdienen zichzelf vrij snel terug. Zeker als er subsidie voor is. Maar ook als die potten leeg zijn, zou ik het iedereen aanraden. Vanwege het geld, maar ook voor het gevoel van onafhankelijkheid.”
Als je ziet wat er afgedankt wordt aan bruikbaar materiaal; doodzonde. Hergebruik is duurzaam en bespaart je materiaalkosten.
”
Joram van Breda
Joram voor zijn huis in aanbouw
Hergebruik is superbelangrijk
Het huis is vrijwel volledig opgebouwd uit hout. De dikke dakspanten zijn bijvoorbeeld van gelamineerd hout, je ziet de gelijmde laagjes nog zitten. “Deze spanten zijn afkomstig uit een grote bedrijfshal. Prachtig hout, ijzersterk en dat zou eigenlijk weggegooid worden.” Want dat is wel de rode draad bij het huis van Joram. Bijna al het bouwmateriaal is tweedehands. Joram: “Hergebruik is superbelangrijk. Als je ziet wat er allemaal weggegooid en afgedankt wordt aan bruikbaar materiaal, dat is eeuwig zonde. En daarbij: het scheelt nogal wat aan materiaalkosten. Vaak hoef je het alleen maar even schoon te maken en op maat te zagen. Ik ben de afgelopen twee jaar nauwelijks bij de bouwmarkt geweest. Alles komt van Marktplaats of via-via.” Ook de 6,5 meter lange schuifpui. “Ik was al heel lang op zoek naar zo’n schuifpui. Als je ‘m dan vindt – er was een meetfout gemaakt voor de oorspronkelijke bestemming – en hij past precies; dat is wel echt mooi, hoor!”
Joram verdeelt zijn tijd 50-50 tussen zijn werk en zijn huis. “Drie dagen in de week werk ik als zelfstandig elektricien, drie dagen in de week ben ik hier bezig.” Nog twee jaar is Joram bezig voor hij weer in ‘zijn’ Laag-Soeren woont. En dat is meteen zijn laatste verhuizing, denkt hij. “Ik ga hier alleen horizontaal uit. Dit huis is gebouwd om er tot op hoge leeftijd te kunnen blijven wonen.”