Energie en geld besparen, wat is dat en hoe doe je mee
Met goede isolatie blijft de warmte beter in huis. Zonnepanelen wekken je eigen duurzame stroom op. En met simpele gedragsveranderingen en kleine aanpassingen kun je een groot verschil maken. Want als je slim met energie omgaat, draag je bij aan een beter klimaat én kun je je energierekening flink verlagen.
Energie besparen met deze praktische tips en kleine aanpassingen
Zet de CV ketel op 60 graden
Je kan je gasrekening flink verlagen met de instelling van je cv-ketel. Zo staan de meeste cv-ketels op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. En daarnaast hebben de meeste cv-ketels nu ook een eco-stand. Door de aanvoer temperatuur van de CV ketel lager in te stellen bespaart u veel gas.
Wees zuinig met een elektrische kachel
Een elektrische kachel lijkt een goedkope oplossing om minder gas te verbruiken, maar dat klopt niet. De elektrische kachel is namelijk een echte stroomvreter. Met zo’n kachel ben je voor dezelfde hoeveelheid warmte anderhalf keer zoveel geld kwijt als voor warmte uit een cv-ketel op gas. Daarom is de elektrische kachel een afrader als vervanging voor verwarmen op aardgas.
Ontlucht de radiatoren
Als er lucht in de radiatoren zit warmen deze minder goed op omdat lucht minder goed warmte geleidt. Regelmatig de radiatoren ontluchten is dus zeker de moeite waard.
Meer tips vind je op:
Energie Besparen | Regionaal Energieloket | RegionaalEnergieloket
Gas besparen bij huis verwarmen | Milieu Centraal
Energie besparen door isolatie
Je woning duurzaam, energiezuinig en uiteindelijk aardgasvrij maken begint bij isoleren. Met isoleren houd je de warmte binnen. Zo wordt je woning comfortabeler, bespaar je op je energierekening en verhoog je de waarde van je woning.
Je kunt de spouw van je muren isoleren, de vloer en het dak. Maar waar moet je nu beginnen en wat kost het. Benieuwd in welke volgorde voor jou het beste om aan de slag kun te gaan? Bekijk de routekaart van een voorbeeldwoning in de wijk Dieren-West die het meest op jouw woning en situatie lijkt. Of bekijk het stappenplan voor de woning van het Regionaal Energieloket Rheden. Het bouwjaar van de woning is hierbij het startpunt.