Bart Hellings uit Ellecom
“Voor mij is duurzaamheid bijna een ‘way of life’ maar dan wel graag pragmatisch. Zonnepanelen op het huis natuurlijk, een zonneboiler en een warmtepomp. We zijn echter (nog) niet van het gas af. Dat is met een ouder huis zoals het onze moeilijk. Maar met besparen en vernieuwen kom je wel een heel eind als het gaat om reductie van CO2 uitstoot.“
Bij elke verbouwing of aanschaf zoeken we naar een verbetering van dat wat we hadden. Dan ben je soms een voorloper en krijg je te maken met kinderziekten zoals met onze warmtepomp. Dat was één van de eerdere typen. Je zou kunnen zeggen dat we een soort van “launching customer” waren. Bij de installatie waren nog wat kinderziekten te overwinnen.
We denken ook bewust na over het besparen van energie bij de aanschaf van apparaten zoals een koelkast; onze nieuwe is echt veel zuiniger. En nu de badkamer op de schop gaat, komt er een warmteterugwin-installatie in. Sommige mensen vragen ons dan of we dat gaan terugverdienen. Dat vind ik een vreemde vraag, een badkamer verbouwen doen we sowieso niet om het terug te verdienen…
Een nieuwe mogelijkheid voor apparaten is tegenwoordig om deze te huren in plaats van te kopen. Bij onze nieuwe wasmachine overwegen we nu om daarvoor een abonnement te nemen waarbij materiaalbehoud en energiegebruik geoptimaliseerd zijn. Onzichtbaar maar ook een vorm van CO2-besparing.
Het mooiste is eigenlijk dat ik vanuit mijn werk een nog grotere bijdrage kan leveren ter verbetering van het klimaat. Ik werk met innovatieve MKB/startups ten behoeve van de verduurzaming van de industrie en daar komen hele mooie innovaties voorbij. Eén van die startups heb ik via een kennis in gesprek kunnen brengen bij een waterschap. Met de techniek van die startup kunnen ze daar zeker 16.000 kWh per jaar besparen, mogelijk zelfs het dubbele. Als je bedenkt dat we per huishouden zo’n 3500 kWh per jaar verbruiken, heeft dit meer impact dan wat ik doe aan mijn huis.